lauantai 23. tammikuuta 2016

Toukolan kisailijat

Urheiluseura Toukolan Kisailijoiden jäseniä jonkun retken jälkeen Intiankatu 5:n pihalla. 
Toukolan Kisailijat oli lasten perustama epävirallinen urheiluseura. Se ei kuulunut kumpaankaan urheiluliittoon, kun ei pystytty päättämään kumpaan liityttäisiin. Eero Puputti, myöhemmin Eräpuu ja Unto Siro olivat johtajakaksikko. Poikia oli parikymmentä ja U.S .oli heistä vanhimpia. Paavo Sirokin oli muodollisesti mukana, mutta "hän oli sellainen professorityyppi".
Tyttöihin nähden oli ensin meneillään torjuntavaihe, eikä heitä hyväksytty mukaan ollenkaan. Myöhemmin heidät otettiin mukaan tasavertaisina kansalaisina. Oli urheilukilpailuja, retkiä ja juhlia, joissa seuran jäsenet esittivät ohjelmaa. Kaikesta pidettiin tarkkaa pöytäkirjaa.

Vasemmalla on Urho Siro susikoiransa Aatamin kanssa (Hän harrasti koiria. Hänellä oli mm. musta Rex af Santranur, josta hän joutui luopumaan ollessaan seitsemännellä luokalla. Rex palveli sittemmin Pekka-nimisenä Helsingin poliisilaitosta toistakymmentä vuotta.
Koiran vieressä oleva poika ja oikealla seisova poika ovat Anderssonin veljekset, jotka asuivat naapuritalossa. Heidän isänsä oli Arabiassa työnjohtajana ja lienee ollut "riikinruotsalainen". Poikienkin suomenkielentaito oli heikko. He saattoivat sanoa esimerkiksi, että "Arabian insinööri on yks susikoira".

Oikealla seisovan Anderssonin pojan edessä on Aimo Siro, joka toimi sodan aikana Helsingin IT-viestintäupseerina ja kuoli junaonnettomuudessa Käpylän ja Pasilan välillä vuonna 1947. Keskellä edessä on Olli Laajanen naapurista (Intiankatu 7). Tytöt ovat Lea Laajanen, Tuulikki Hornanheimo ja Helvi Laajanen. Takana on Eero Puputti. Kuva otettu vuonna 1928.

Kuva saatu: Urho Siro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti