maanantai 18. huhtikuuta 2016

Hämeentie 1920-30-luvulla

Hämeentietä 1920-30-luvulla. Vasemmalla oleva tornitalo on Rantakortteli 4, jonne Gunnar Nyman muutti Arabian konttorirakennuksesta. Isä yritti sairaudestaan huolimatta olla porttivahtina. Asuntona oli yksi huone pihan puolella ja siinä asui kuusi henkeä. Gunnar itse yritti ansaita Kalevan juoksupoikana.

Rantakortteli n:o 1 oli nahkatehdas. Eräs romukauppias osti myöhemmin talon nahanparkitsijalta. Oli vielä Liljebergin talo, jossa v. 1982 oli kaupungin autoverstas.

Rantakortteli n:o 2 oli pieni punainen asuintalo. Päiväkoti Toukola toimi siinä vv. 1944-1959. N:o 3 oli Bastmnin olutpanimo.

Rantakorttelin n:o 4 Arabia möi myöhemmin kaupungille ja vielä myöhemmin Maanviljelijäin Maitokeskus osti korttelit 1-4, kun Arkadiankadun kiinteistö kävi ahtaaksi. Maitokeskuksen nimi muuttui myöhemmin Kotisaareksi, ja nykyään rakennus on muutettu Arabian kauppakeskukseksi.

Arabian johtajan asunto (Hämeentie 125) oli alkuaan kirjakauppias Edlundin kesähuvila. Kirjakauppa oli Unioninkadun ja Pohjoisen Esplanadin kulmassa. Arabia osti huvilan toisen maailmansodan jälkeen. Gunnar Nyman muistaa, miten lapset ja aikuisetkin hakivat puisesta varastorakennuksesta kirjoja kaupan jälkeen. Siellä oli mm. raamattuja. Talon nykyinen nimi on Bokvillan ja se toimii asukastalona.

Kuva saatu: Gunnar Nyman

2 kommenttia:

  1. Väitän että tuo kivirakennus jossa on torni EI ole Bokvillan. Tuo talo sijaitsi jonkin matkaa eteenpäin Hämeentietä kaupunkiin päin Hngin kaupungin varikkorakennusten jälkeen. Kuvassa edempänä näkyvät rakennukset kuuluivat Maanviljelijäin Maitokeskukselle.

    VastaaPoista
  2. Tornitalo oli rantakortteli 4, kuten kuvatekstissäkin sanotaan. Sen jälkeiset kolme rakennusta, osa puiden takana, kuuluivat H. BASTMANin panimoon tonteilla 3 ja 2B. Viimeisenä oleva vaalea talo kuului nahkatehtaan rakennuksiin, rantakortt. 1.
    Liljebergin rakennukset olivat rantakortteli 5 ja Bokvillan oli nro. 6. Niiden molempien tonteista suurin osa on nykyään Staran kalustohallien kohdalla.

    VastaaPoista