keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Toukolan kansakoulu

Oikealla Toukolan kansakoulu, vasemmalla Toukola 1 keväällä 1964, hieman ennen talojen purkamista, joka tapahtui 1964 tai -65.

Kuva saatu: Elnes Andersson

7 kommenttia:

 1. Entisenä Toukolalaisena ja -56 syntyneenä minun pitäisi muistaa tuo Toukolan kansakoulu, vaan en nyt ihan kuitenkaan. Missähän se tarkemmin sijaitsi? Kuka tietäisi?
  Terveisin entinen kolmannen polven Toukolalainen! Karl Johan Stadiuksen pojanpoika. Isoisäni syntyi Vanhan kaupungin kosken partaalla Hämeentien ja Koskelantien kulmassa tuossa vanhassa tiilitalossa ja oli töissä voimalaitoksella joskus 1800- luvun lopulla. Kuka osaisi valaista asiaa lisää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kai,
   Toukolan kansakoulu purettiin kun Vallilan laakson ylittävä silta rakennettiin v. 1964. Koulu sijaitsi paikalla, jossa nyt on ulosajoramppi Kustaa Vaasantieltä sillan alle (siis keskustaan päin ajettaessa). Asuin Toukolan mäellä vuosina 1956-1975 (hieman yli puolen vuoden jaksoa lukuunottamatta) ja kävin ko. kansakoulua 1958-60. Silloin siinä olivat vain kaksi alinta luokkaa. Kolmannelle piti mennä muualle, tavallisesti Mäkelän kansakouluun Mäkelänkadulle.
   Terv. Kari Kilpeläinen

   Poista
 2. Täällä on hieman historiaa.
  http://artova.fi/palveluhakemisto/alueen-historiaa


  Koulu on ymmärtääkseni ollut Toukolan mäen (nyk. Kumpulan mäki) juurella.

  VastaaPoista
 3. Kävin Toukolan kansakoulua 1953-54 ja silloinkin siinä oli vain kaksi alinta luokkaa. Talo oli varsin pieni.

  VastaaPoista
 4. Onkohan tietoa, ketkä kävivät koulua v.1946 maalis-huhtikuun vaihteessa? Eli ketkä ojensivat kukkia Herbert Hooverille, kun hän oli matkalla Malmin lentokentälle. Nuo henkilöt on tunnistettavissa Ylen Elävässä Arkistossa olevasta uutisfilmistä "Amerikka auttaa" http://areena.yle.fi/1-3537670
  Mutta ehkä vielä mielenkiintoisempaa on internetin kautta mennä amerikkalaisiin arkistoihin ja tutkia niitä ja niissä olevia virheitä. Esim. sivulla https://www.trumanlibrary.org/hoover/photo2.htm sanotaan: "Herbert Hoover and an unnamed Finnish aid official visit a school for displaced children in Helsinki, March 31, 1946." Tosiasia kai on, että koulu oli tavallinen kansakoulu eikä orpokodin tai huostaanotettujen lasten koulu. Unnamed Finnish aid official on Matti Virkkunen, josta myöhemmin tuli KOP:n pääjohtaja ja kokoomuksen presidenttiehdokas. Ja tuo vierailu tapahtui vasta seuraavana päivänä eli April 1, 1946.
  Niiden, joita tuo käynti vielä kiinnostaa, kannattaa lukea seurueeseen kuuluneen Hugh Gilbertin matkapäiväkirja. http://www.hoover.org/library-archives/collections/food-mission-diaries-hugh-gibson-1946-and-1947
  Käynti Toukolan kansakoulun pihalla on kuvattu 1. osan http://www.hoover.org/sites/default/files/library/docs/gibson_diary_1946_vol_1.pdf sivulla 82-83

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkapäiväkirjan kirjoittaja oli siis Hugh Gibson eikä Hugh Gilbert.

   Poista
 5. Isoäitini Ellen Björkholm (myöhemmin Rosenblad) kävi tuota ruotsinkielistä kansakoulua ennen I maailmansotaa. Hän asui koulunkäynnin ajan tätinsä Agnes Björkholmin luona Hermannissa. Agnes (s. 1875 - k. 1954) oli töissä Arabian tehtaalla. Ellenin isä Felix Björkholm tuli Arabian tehtaalle töihin n. v. 1920, ja asettui asumaan Arabian huvilaan nro 25, jossa hän asui kuolemaansa saakka v. 1957.

  VastaaPoista